Κλασικές Ερυθρές Ποικιλίες από Όλη την Ελλάδα

Αν και το Αγιωργίτικο παραμένει το “κόκκινο κρασί που πάει με όλα”, υπάρχουν κι άλλες κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών που κατακτούν ολοένα και υψηλότερη θέση στην εκτίμηση των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μάλλον επιθετικό Ξινόμαυρο που έρχεται με… άγριες διαθέσεις από τη Μακεδονία.

Την κυριαρχία, βέβαια, του Αγιωργίτικου δύσκολα μπορεί οποιοσδήποτε να την αμφισβητήσει. Η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών είναι συνυφασμένη με την Πελοπόννησο και η λέξη “Νεμέα” (παλιά η περιοχή ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος) είναι η αμέσως επόμενη που έρχεται στο νου μετά τη λέξη “Αγιωργίτικο”.

Άλλωστε, η περιοχή θεωρείται η πιο ενεργός ζώνη στον τομέα της ερυθρής αμπελουργίας στην Ελλάδα. Επομένως, είναι μάλλον αναμενόμενο ένα κρασί από κόκκινη ποικιλία σταφυλιού να φέρει αποκλειστικά και μόνο το όνομά της.

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που πολλοί αγαπούν, καθώς δεν είναι καθόλου μα καθόλου μονοδιάστατο. Μπορεί δηλαδή να παράγει κρασιά με ποικιλία στη γεύση. Η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε άλλωστε και στα βόρεια αμπέλια της χώρας με καλά αποτελέσματα.

“Διάλογος” Βορρά – Νότου

Αυτός ο “διάλογος” μεταξύ Βορρά και Νότου σε ό,τι αφορά την αμπελουργική καλλιέργεια έχει ευνοήσει την οινοποιία. Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται ποια είναι τα “δυνατά” χαρτιά της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειαςστον παγκόσμιο χάρτη και προσαρμόζονται αναλόγως.

Αποτέλεσμα, η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σύγκριση με άλλες εξίσου δυνατές περιοχές στην αμπελοκαλλιέργεια από όλο τον κόσμο.

Καθαρά βόρειας προέλευσης μπορεί να χαρακτηριστεί, πάντως, η ποικιλία του Ξινόμαυρου, ενός σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Φλώρινα (Αμύνταιο), περιοχές του Κιλκίς και της Κοζάνης, αλλά και ευρύτερα. Άλλωστε το δροσερό κλίμα των περιοχών αυτών ευνοεί την πλούσια γεύση του Ξινόμαυρου.

Η εν λόγω ποικιλία, αν και πιο τραχιά, που ζητούσε παλαίωση, κυριαρχούσε στα τραπέζια των Μακεδόνων, που δεν την άλλαζαν με τίποτα. Οι σύγχρονες οινοποιητικές μέθοδοι “άμβλυναν” τον οξύ χαρακτήρα του κρασιού αυτού και το έκαναν ακόμη πιο δυναμικό και ευρέως αποδεκτό, με αποτέλεσμα να κατακτά ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.