Τα Πιο Δυνατά Λευκά Κρασιά στο Ελληνικό Τραπέζι

Αρωματικές λευκές ποικιλίες σταφυλιών από αμπέλια που γεννά η ελληνική γη έχουν γίνει διάσημες στους φίλους του κρασιού ανά τον κόσμο.

Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, παρά τις πολλές αντιξοότητες, για να παράγουν ποιοτικά κρασιά από λευκά σταφύλια που μπορούν να διαπρέψουν στα τραπέζια στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της οινογνωσίας, οι εγχώριοι καταναλωτές δεν συνηθίζουν να επιλέγουν το κρασί που θα πιουν ανάλογα με το φαγητό που θα το συνοδεύσει. Η συνήθεια αυτή μοιάζει να ταιριάζει σε πιο γκουρμέ δυτικοευρωπαϊκές καταστάσεις, αλλά στην Ελλάδα το κρασί έχει την αυτονομία του. Έτσι οι Έλληνες συνηθίζουν να πίνουν αυτό που διεγείρει κάθε φορά τον ουρανίσκο τους.

Οι πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα

Σαντορίνη ίσον Ασύρτικο και Ασύρτικο ίσον Σαντορίνη. Η εξίσωση έμελλε επί χρόνια να παραμείνει τόσο δυνατή στην συνείδηση των φίλων του κρασιού ανά τον κόσμο που σήμερα με έκπληξη πολλοί αντικρίζουν ετικέτες Ασύρτικου από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κι άλλοι όμως τα κατάφεραν και παρήγαγαν αυτό το ποιοτικό κρασί, παρόλο που απέχουν πολύ από το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης. Το Ασύρτικο είναι για πολλούς το καλύτερο λευκό που χαρίζει η ελληνική γη στους λάτρεις του κρασιού παγκοσμίως.

Μία από τις λευκές ποικιλίες που δείχνει να “αγαπά” ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας καταναλωτής είναι η Μαλαγουζιά. Λίγοι γνωρίζουν ότι αρχικά τη συγκεκριμένη ποικιλία την καλλιεργούσαν στη γη της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας και αργότερα η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε παντού. Ευτυχώς, γιατί η ζήτηση αυξήθηκε. Το άρωμά της, η έντονη γεύση φρούτων, η απαλή επίγευση κατατάσσουν τη Μαλαγουζιά στην υψηλότερη ίσως θέση των προτιμήσεων.

Στη λίστα των προτιμήσεων των καταναλωτών, στην ίδια περίπου θέση με τη Μαλαγουζιά βρίσκεται το Μοσχοφίλερο. Η ποικιλία έχει συνδεθεί περισσότερο με τη γη της Μαντινείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαντάται κι αλλού. Ιδιαίτερο, αρωματικό κρασί που αξίζει να παραμείνει στα αγαπημένα.