Ένα ποτήρι κρασί για κάθε στιγμή

“Το κρασί είναι η μόνιμη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει την ευτυχία μας” είπε εύστοχα ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, μιλώντας στην ψυχή των απανταχού φίλων του οίνου. Όταν μάλιστα ένα καλό κρασί συνδυάζεται με την κατάλληλη ενασχόληση, τότε αυτή η “ευτυχία” απογειώνεται.

Ένα πλατό τυριών συντροφιά με ένα αρχοντικό Ασύρτικο ή μια ποικιλία φρούτων που απογειώνεται με μια φινετσάτη Μαλαγουζιά; Ή μήπως προτιμάτε ένα κλασικό Αγιωργίτικο, σκέτο και χωρίς συνοδευτικό; Γιατί βέβαια να μην… επενδύσετε σε ένα γλυκό Σαμιώτικο κρασί, για να αφεθείτε ακόμη πιο γρήγορα στις απαλές νότες του;

Οι παραπάνω ποικιλίες είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα και θα τις βρείτε σε εξέχουσα θέση στα οικογενειακά τραπέζια αλλά και στις φιλικές μαζώξεις, στις οποίες συχνά το κρασί βρίσκεται στο επίκεντρο. Η φράση “πάμε για ένα κρασάκι”… διαδίδεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια.

Κάθε στιγμή θέλει ένα κατάλληλο κρασί ή αλλιώς ένα κρασί είναι κατάλληλο για κάθε στιγμή. Σε στιγμές χαλάρωσης ή και σε στιγμές μεγάλης έντασης, σε στιγμές χαράς ή και απογοήτευσης, υπάρχει πάντα μια ποικιλία που θα έρθει για να “κουμπώσει” κατάλληλα.

Για παράδειγμα, ένα δυνατό, τραχύ Ξινόμαυρο από τη Νάουσα ή το Αμύνταιο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ένταση όταν κάποιος επιθυμεί να… τιθασεύσει τη ρουλέτα που θα παίξει online στο Europalace Casino, ενώ μια απαλή Μαλαγουζιά θα σας κρατήσει συντροφιά όταν περιεργάζεστε τη θεματολογία των slot machines.

Από την άλλη, ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί μπορεί να συνοδεύσει την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Κατάλληλο για κάθε στιγμή

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές που δίνουν οι περίπου 100 ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα είναι πραγματικά πολλές και όποιος θέλει να τις δοκιμάσει, δεν θα απογοητευτεί. Οι περισσότερες από αυτές παράγουν οίνους φινετσάτους και πολυδιάστατους, με αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα και άνθη.

Πάντως, είτε λειτουργούν σαν συνοδευτικά εξαιρετικών εδεσμάτων, είτε καταναλώνονται αυτόνομα, τα ελληνικά κρασιά ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών.