Ελληνικά οινοποιεία που κατακτούν διακρίσεις

Η Ελλάδα δεν διακρίνεται για την υψηλή της θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον όγκο του κρασιού που παράγει ετησίως. Αν και η χώρα έχει την πιο μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, εντούτοις, σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά στοιχεία, η παράδοση αυτή δεν μεταφράζεται σε αξιόλογη παραγωγή από άποψη ποσότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα κατατάσσεται στην ένατη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή κρασιού.

Τι συμβαίνει όμως με την ποιότητα; Η αλήθεια είναι ότι από τότε που οι Έλληνες οινοπαραγωγοί άρχισαν να πειραματίζονται σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας της αμπέλου, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, ολοένα και περισσότερες διακρίσεις άρχισαν να προστίθενται στη φαρέτρα της ελληνικής οινοποιίας. Κι αν με την ποσότητα δεν τα πάμε και τόσο καλά, με την ποιότητα φαίνεται πως τα καταφέρνουμε.

Η Σαντορίνη με το περίφημο Ασύρτικο, η Κρήτη με τη Βηλάνα, η Επανομή, η Δράμα, η Πελοπόννησος, η Σάμος με το Μοσχάτο της, η Φλώρινα είναι οι περιοχές που μοιάζουν να κατακτούν ολοένα και υψηλότερες θέσεις στους διάφορους διαγωνισμούς οίνου ανά τον κόσμο, με ολοένα και περισσότερα βραβεία και διακρίσεις.

Στον διαγωνισμό του Decanter

Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα ΑΛΦΑ, Βιβλία Χώρα, Κτήμα Αργυρός και Σάμος είναι κάποια από τα πιο διακεκριμένα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα και φαίνεται πως κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων γευσιγνωστών και sommeliers.

Η σταθερή αυτή άνοδος, αλλά κυρίως η επιβράβευση που προσφέρεται, δίνει κίνητρο στους σύγχρονους Έλληνες οινοπαραγωγούς να συνεχίζουν αυτό που κάνουν: να επενδύουν στην ποιότητα και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ελληνικού αμπελώνα, καθώς μόνο έτσι μπορούν να “χτυπήσουν” τις ανταγωνίστριες χώρες.

Τέλος, σε σχέση με το αιώνιο δίλημμα “κόκκινο ή λευκό”, τα αποτελέσματα του παγκοσμίως γνωστού διαγωνισμού που διοργανώνει κάθε χρόνο το δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Decanter δείχνουν πως τα λευκά κρασιά ελληνικής προέλευσης κερδίζουν τις εντυπώσεις, περισσότερο από τα ερυθρά, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.