Κεφτέδες του τρύγου

Το αμπέλι ήταν και παραμένει μια συνηθισμένη καλλιέργεια για τους Έλληνες. Παλαιότερα, μάλιστα, που η γεωργία ήταν μια από τις κυριότερες παραγωγικές δραστηριότητες μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, ο τρύγος και η παραγωγή κρασιού ήταν πολύ διαδεδομένα.

Όταν ο τρύγος ξεκινούσε και τα εργατικά χέρια συγκεντρώνονταν για να βοηθήσουν στη δουλειά, οι γυναίκες βοηθούσαν με τον δικό τους τρόπο. Συνήθως αναλάμβαναν, μεταξύ άλλων, το φαγητό που προσφέρονταν στους τρυγητές κατά το μεσημεριανό τους διάλειμμα.

Στη Μακεδονία που αγαπούσε το Μοσχάτο και το Ξινόμαυρο, υπήρχαν και φαγητά που τα ονόμαζαν “του τρύγου”. Ένα από αυτά ήταν τα κεφτεδάκια με κρεμμύδια “σβησμένα” με κρασί που οι νοικοκυρές φούρνιζαν σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά.

Η συνταγή

Για την παραδοσιακή αυτή συνταγή χρειαζόμαστε ένα κιλό κιμά, που καλό θα ήταν να φτιάχνεται κατά ένα μέρος του από βοδινό κρέας και κατά ένα μέρος του από χοιρινό. Αφού αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας, προσθέτουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι που έχουμε τρίψει στον τρίφτη, ένα αυγό, ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό και τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πριν ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία με το ζύμωμα του κιμά, έχουμε ήδη μουλιάσει τρεις φέτες μπαγιάτικο ψωμί μέσα σε ένα κρασοπότηρο νερό. Το μουλιασμένο αυτό ψωμί το προσθέτουμε, αφού το στύψουμε λίγο, στο μείγμα των κεφτέδων. Πλάθουμε στη συνέχεια μέτριου μεγέθους κεφτεδάκια.

Για τα κρεμμύδια, θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε μεγάλα κρεμμύδια, που τα κόβουμε σε μέτριες φέτες και τα βράζουμε σε νερό για 5 λεπτά, να φύγει η αψάδα τους. Αφού τα στραγγίσουμε, τα σοτάρουμε σε λάδι, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αφού σοταριστούν καλά, “σβήνουμε” με ένα ποτήρι κρασί.

Στην συνέχεια, βάζουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια σε ένα ταψί φούρνου, αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε από πάνω.

Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μία ώρα στους 230 βαθμούς Κελσίου. Όταν τα κεφτεδάκια ροδίσουν από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε από την άλλη για να πάρουν χρώμα.