Ελληνικά Οινοποιεία: Ποιότητα από το Αμπέλι

Το κρασί για τον Έλληνα είναι ήθη, έθιμα, κουλτούρα, γλέντι, συναίσθημα, οικογενειακή συγκέντρωση, φιλικό συναπάντημα. Είναι ιστορία και είναι και μέλλον. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν λαό που πίστευε, μεταξύ άλλων, σε έναν θεό, προστάτη… αποκλειστικά του κρασιού, τον θεό Διόνυσο.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά παραγωγή κρασιού, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κι αν σήμερα η ετήσια παραγωγή των εκατόλιτρων κρασιού κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα (και μάλιστα τα περισσότερα αυτά αντιστοιχούν σε μη εμφιαλωμένο, χύμα κρασί), αυτό που φαίνεται να κερδίζει τους οινόφιλους ανά τον κόσμο είναι η καθαρότητα της κάθε ποικιλίας, αλλά και η έμφαση που δίνεται στην ποιοτική παραγωγή.

Περίπου 1.600 οινοποιεία που δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλη την Ελλάδα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αυξήσουν την ποσότητα παραγωγής, δίνοντας όμως ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα.

Ευδιάκριτη ταυτότητα

Στη λίστα με τις πιο δυνατές οινοποιητικές εταιρίες της Ελλάδας φιγουράρουν εταιρίες με μεγάλη ιστορία και “βαριά” ονόματα στην παραγωγή κρασιού. Πρόκειται κυρίως για εταιρίες που έχουν να επιδείξουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ωστόσο, η οινοποιία στην Ελλάδα δεν εξαντλείται μόνο σε αυτές τις εταιρίες, που έρχονται πρώτες σε εξαγωγές ενός πιο μαζικού προϊόντος.

Ελπίδα για το μέλλον δίνουν και τα μικρότερης εμβέλειας οινοποιεία που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές με μακρά παράδοση, όπως η Πελοπόννησος, η Αχαία και η Ηλεία, η Κρήτη, η Μακεδονία κτλ. Πρόκειται για τη νέα γενιά οινοποιών που κληρονόμησαν τις πατρογονικές αξίες και την αγάπη για τον αμπελώνα, πήγαν όμως την παραγωγή αρκετά βήματα παραπέρα.

Τα οινοποιεία αυτά προσπαθούν να προσδώσουν στη σύγχρονη ελληνική παραγωγή ένα ισχυρό brand name, να δημιουργήσουν μια ταυτότητα ευδιάκριτη και αναγνωρίσιμη παγκοσμίως για τα ελληνικά κρασιά.

Κόντρα λοιπόν στο Καμπερνέ και το Μερλότ, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Κοτσιφάλι, το Αγιωργίτικο δίνουν το δικό τους αγώνα, με την στήριξη των Ελλήνων οινοπαραγωγών.