Κρήτη: Αμπελώνας με Παράδοση Αιώνων

Πού βρίσκεται το πιο παλιό πατητήρι σταφυλιών στον κόσμο; Η αρχαιολογική σκαπάνη το εντόπισε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Βαθύπετρο Ηρακλείου, στα απομεινάρια μιας μινωϊκής αγροτικής κατοικίας. Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα έρχεται να πιστοποιήσει ότι η οινοποιία σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια!

Το κρασί της Μινωικής Κρήτης ήταν ένα από τα κύρια αγαθά που παρήγαγε και εμπορευόταν το νησί πριν χιλιάδες χρόνια, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες της εποχής και ιστορικές πηγές. Με τέτοια παράδοση, αλλά και με διαχρονικά αδιάλειπτη αμπελουργική καλλιέργεια, δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι στην Κρήτη ξέρουν από καλό κρασί.

Πράγματι, οι Κρητικοί αγαπούν τον οίνο και τον έχουν στην κουλτούρα τους. Επί δεκαετίες, κάθε κρητικό σπίτι περηφανευόταν για το κρασί που παρήγαγε και που ο νοικοκύρης κερνούσε σε φίλους και γνωστούς. Ωστόσο, αυτή η περιορισμένη παραγωγή έπρεπε να ξεπεράσει τις απλές σπιτικές μεθόδους και σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία να μπορέσει να βοηθήσει το κρητικό κρασί να ανοίξει τα φτερά του για να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Οι ποικιλίες

Ο κρητικός αμπελώνας έχει την… αυτονομία του. Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες ποικιλίες, το Κοτσιφάλι βρίσκεται σταθερά μπροστά, ενώ συχνά συνδυάζεται με Μαντηλάρι. Το Λιάτικο είναι επίσης γνωστό και αγαπημένο.

Για λευκά μιλώντας, η Βηλάνα φαίνεται να παραμένει η “βασίλισσα” της Κρήτης, πόσο μάλλον σήμερα που η παραγωγή του κρασιού που δίνει βοηθήθηκε από σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές.

Από άποψη ποσότητας παραγωγής, το νησί καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ελλάδας. Οι παραγωγοί του, όμως, επιθυμούν το κρασί τους να κατακτήσει και τη δική του θέση διεθνώς.

Σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Οι σύγχρονοι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νησί αφουγκράζονται τη στροφή που παρατηρείται παγκοσμίως σε ποιοτικά, αυθεντικά προϊόντα και στοχεύουν να γίνουν άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους Μινωιτών, που εξήγαγαν το κρασί τους.

Και φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα, αφού το κρητικό κρασί διαθέτει τον δικό του ποιοτικό χαρακτήρα και το αποδεικνύει.